USA-flagg för tre Walleniusfartyg

M/V Faust skiftade från svensk till amerikansk flagg i början av oktober. Foto: Wikimedia Commons

Rockaden är igång. Under hösten flaggar Wallenius ut tre äldre fartyg. Men två nybyggen är på ingång – och båda får svensk flagg.

Den 17 september flaggades M/V Otello om från Sverige till USA. Den 8 oktober följde M/V Faust efter och om någon vecka är det dags för M/V Fedora att gå samma väg. De tre bilfartygen (byggda 2006, 2007 och 2008) går i trafik för ARC.

De ersätts av tre nybyggen under svensk flagg. I april levererades M/V Traviata och i juni fick hon svensk flagg. Senare i år kommer ytterligare ett nybygge och i början av 2020 ska det sista levereras. Samtliga fartyg ingår i Wallenius Wilhelmsens nya Hero-klass för LCTC-fartyg (Large Car and Truck Carrier). Fartygen kan lasta 8 000 bilar.

I Hero-klassen ingår även Maltaflaggade M/V Titus. Fartygsserien har utformats med sikte på att minska energiförbrukningen bland annat genom att förbättra förhållandet mellan last och ballast. Fartygen är 36,5 meter breda och därmed mer stabila vilket reducerar behovet av ballastvatten, uppger Wallenius. Även skrovformen har optimerats för att minska vattenmotståndet.

Annons

Det svenska manskapet på Otello, Faust och Fedora flyttas till andra svenskflaggade fartyg inom rederiet.