Usla villkor till sjöss uppmärksammas av SVT

Bild tagen ombord på ett fartyg vid en ITF-inspektion. OBS! Bilden är inte från Ellie M. Foto: Privat

Under Black Friday uppmanas folk att handla som aldrig förr. Men villkoren för dem som transporterar varorna över världshaven uppmärksammas sällan.

I ett nyhetsinslag rapporterade SVT nyheter på fredagen om just de odrägliga villkor som många sjömän arbetar under på många fraktfartyg. Kontraktsbrott, löner som inte betalas ut, en fartygsstandard som inte uppfyller internationella krav var några av bristerna som pekades ut.

– Det är få som vet hur illa ställt det är, säger Mikael Lindmark, internationell sekreterare för Seko sjöfolk som även själv arbetat som ITF-inspektör.

– Fler och fler tänker på produktionen när man köper en vara och arbetarnas villkor där, men få tänker på transporten.

Annons

Vad har du själv sett vid dina inspektioner?

– Det handlar framför allt om matdelen, utgångna livsmedel, mat som inte separeras utan allt slängs i en stor låda på ett allmänt ohygieniskt sätt. Sen ser man ganska ofta bristfällig säkerhetsutrustning, och att man fuskar med personalens vilotid så de inte får tillräckligt med vila mellan passen.

Undermåliga sovplatser funna vid en ITF-inspektion. Foto: Privat

Just utgångna matvaror är också något som SVT tar upp i sitt nyhetsinslag.

Under 2020 gjorde ITF, Internationella transportarbetarefederationen, en riktad kontroll mot fartyg som är flaggade i länder ökända för dåliga villkor. Där upptäcktes brister på cirka 90 procent av de omkring 7 000 inspekterade fartygen.