#Vågrätt enar branschen i Göteborg

Peter Skoglund, vice ordförande Seko sjöfolk, hälsar välkommen till #vågrätt-seminariet i Göteborg. Foto: Dick Gillberg

Hela sjöfartssverige är representerade när Seko sjöfolk bjuder in till #vågrätt-seminarie i Göteborg. Det öppna mötet är nu på gång efter en lättare mingellunch.

Från förtroendevalda och medlemmar inom Seko sjöfolk och Sjöbefälen till representanter från rederinäringen, myndigheter och sjöfartsutbildningarna. Intresset är stort för det tredje mötet om hur man ska komma till rätta med kränkande särbehandling och sexuella trakasserier inom branschen.

– Jag tror vi är ganska ensamma om att stå upp mot trakasserier i arbetslivet som en enad bransch, säger Mikael Lindmark, ombudsman för Seko sjöfolk och medlem i arbetsgruppen för #vågrätt. Det är styrkan med de här återkommande seminarierna. Om vi ska åstadkomma bestående förändringar måste vi vara enade.

Annons

”Sjöfarten ska vara en bransch för alla”

Peter Skoglund, vice ordförande i Seko sjöfolk, hälsar välkommen och inleder seminariet med en stark uppmaning till förändring – och stopp för kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.

– Sjöfarten ska vara en bransch där alla känner sig hemma. När man kommer till ett fartyg ska det vara som att komma hem, säger Peter Skoglund.

Sammanlagt är det et drygt 90-tal personer på plats i Folkets Hus vid Järntorget. Bland de minglande vid lunchen sågs bland annat Gabriella Lavecchia, vice ordförande i Seko, och Lars Andersson förhandlingschef i SARF, Sjöfartens arbetsgivareförbund, representanter från WISTA, Women’s International Shipping & Trading Association, samt även Staffan Ekwall som bland annat arbetar med sjöfartsfrågor vid EU-kommissionen.

”Om vi ska åstadkomma bestående förändringar måste vi vara enade i branschen”

Fokus på seminariet är bland annat förändringsarbete inom organisationer. Först ut som föreläsare är Charlotte Signahl som kommer att prata om genus och trakasserier – med en touch av humor. Charlotte Signahl använder stand-up som ett pedagogiskt verktyg. Ansvar och möjligheter till förändring ligger hos alla, menar hon.

Nästa föreläsare Göran Persson kommer fokusera på hur förändringar påverkar arbetsgrupper såväl som hela branscher. Han kommer bland annat tala om hur man får med alla – även motvilliga – i en förändringsprocess.

Seminariet beräknas hålla på till 16.30. Läs mer om mötet senare på sjomannen.se