Varsel om arbetsbrist på Cinderella

Under torsdagen lades ett varsel om arbetsbrist på Cinderella. Foto: Viking Line + Dick Gillberg

Det kan bli ytterligare uppsägningar på Cinderella. Viking Line varslade idag om arbetsbrist för 72 personer på Seko sjöfolks område.

På torsdagen varslade Viking Rederi AB om arbetsbrist ombord på Cinderella. Varslet berör 72 personer (36 befattningar) inom Seko sjöfolks avtalsområde.

I oktober förra året sades 45 personer upp från Cinderella på grund av arbetsbrist. Om dagens varsel verkställs kan det alltså bli fler.

– Vad ska man säga? Det är mycket tråkigt. Vi ska inleda förhandlingar på onsdag i nästa vecka. Innan dess vet vi varken vilka avdelningar det rör sig om eller hur rederiets tankar går. Jag hoppas såklart att de inte behöver verkställa varslet, säger Bent Björn-Nielsen, sektionsordförande för Seko i Viking Line.

Annons

I ett personalmeddelande som Sjömannen tagit del av anger rederiet den osäkra pandemi-situationen som orsak till varslet. Passagerarsjöfarten hör till de näringar som drabbats värst av covid-19-pandemin. Effekterna på verksamheten har visat sig bli långvariga och det råder osäkerhet kring hur resten av 2021 kommer att se ut. Samtidigt avslutas möjligheten till korttidspermittering av anställda enligt nuvarande regelverk den 30 juni.

Oskar Lindskog, ombudsman i Seko sjöfolk, är förvånad över varslets omfattning.

– Naturligtvis behöver rederiet se över sina kostnader med tanke på den osäkerhet som råder. Det får vi ha viss förståelse för. Men vad vi däremot inte alls har förståelse för är omfattningen. Jag är väldigt förvånad att de lägger ett såpass omfattande varsel. Vi hade i så fall förväntat oss ett avsevärt lägre antal, säger han.

Förhandlingarna med Seko sjöfolk inleds den 10 mars.

– Vart detta leder i slutändan vet vi först efter det, säger Oskar Lindskog.