Viking Cinderella ska kryssa igen

Den 2 juli återupptar Viking Cinderella trafiken. I sommar blir det skärgårdskryssningar i Stockholm och till Visby. Foto: Viking Line

Den 2 juli återupptar Viking Cinderella trafiken. Under sommaren gör hon anpassade skärgårdskryssningar i Stockholms skärgård och till Visby. Viking Line har också, som första rederi i världen, certifierats för sitt smittskyddsarbete och hanteringen av covid-19. 

Viking Cinderella har legat upplagd sedan mars på grund av pandemin. Under våren har rederiet tittat på hur man kan komma igång och bedriva passagerartrafik igen.

Och idag meddelades sommarplanerna. Från den 2 juli kommer Viking Cinderella att göra kryssningar i Stockholms skärgård tre dagar i veckan. 

– Det är ett särskilt utvecklat skärgårdkoncept som riktar sig till den svenska marknaden, säger Viking Lines marknadsdirektör Kenneth Gustavsson vid en pressträff.

Annons

Tanken är att erbjuda upplevelser i Stockholms skärgård och rutten är lagd för att åka förbi attraktiva delar av skärgården. Matutbudet ombord är anpassat och kommer att bestå av traditionella skärgårdsrätter, och underhållningen är också anpassad för att passa in i konceptet.

Det blir också kryssningar till Visby med Viking Cinderella. Totalt blir det sex avgångar från Stockholm under juli och augusti. 

Förutom att anpassa verksamheten efter myndigheternas restriktioner och följa den branschstandard som föreningen Svensk Sjöfart tagit fram, har rederiet tagit det ett steg längre.

I dagarna blev Viking Line certifierade av klassningssällskapet DNV GL för sitt smittskyddsarbete enligt My Care-metoden. Certifikatet gäller för rederiets alla fartyg och terminaler och bekräftar rederiets förmåga att hantera och förebygga infektionsrisker inklusive covid-19.

– Nu har vi en utomstående kvalitetssäkring. Certifieringen gäller hela vårt smittskyddsarbete och hur vi arbetar under pandemin, säger Eleonora Hansi, informationschef i Viking Line.

Enligt Viking Line är man det första rederiet i världen som får den här certifieringen.

”Nu har vi en utomstående kvalitetssäkring”

Arbetet med smittskyddsrutiner har pågått under våren. Jan-Thore Thörnroos, befälhavare på Viking Cinderella, har varit drivande i arbetet.

– Den här våren har varit en omtumlande tid. Detta är något väldigt komplext och helt nytt. Jag började tidigt fundera på hur vi ska hantera liknande situationer i framtiden, säger han. 

Sedan tidigare fanns i rederiet rutiner för att skydda sig mot yttre hot som terrorism (ISPS-manualer).

– Nu är det istället ett virus vi ska skydda oss ifrån. Utifrån detta började vi spinna på ett smittskydd i tre nivåer: normal, förhöjd och högsta nivå, säger han. 

I arbetet med att ta fram rutiner deltog även huvudskyddsombudet på Cinderella, Anders Ekberg, och Sekos sektionsordförande Bent Björn-Nielsen. Man hade också kontakt med olika myndigheter och med klassningssällskapet DNV-GL angående My Care, som främst baseras på smittskyddsrutiner i USA.

– Igår fick vi efter en inspektion stämpel på att vi är godkända enligt My Care-metoden, säger Jan-Thore Thörnroos.

Han poängterar att arbetet med smittskydd i allra högsta grad är en arbetsmiljöfråga för personalen ombord.  

– Vi ska inte bara skydda våra gäster utan även våra medarbetare. De får inte utsättas för några risker, säger han.

”Vi ska inte bara skydda våra gäster utan även våra medarbetare”

Rutinerna för smittskydd är nu invävt i rederiets övriga säkerhetssystem.

– Det är ingen enskild manual som står i hyllan, utan det finns med i våra inspektionsrutiner och checklistor och vid riskanalyser, säger han. 

Sektionsordförande Bent Björn-Nielsen är glad både över trafikstarten och smittskyddscertifieringen.

– Alla som varit inblandade i detta har gjort ett kanonjobb, säger han. Rederiet har tagit till sig våra [hans och huvudskyddsombudets, reds anm] synpunkter på smittskyddsplaner och manualer på ett bra sätt. Viking Line har verkligen tagit detta på största allvar, säger han.

”Alla som varit inblandade har gjort ett kanonjobb”

Både han och huvudskyddsombud Anders Ekberg lovordar samarbetet mellan facket och rederiet. Det bådar gott inför framtiden, menar de.

– Vi har en väldigt bra dialog numera, säger Anders Ekberg. Det märks att det hänt mycket ombord. Problem löser man bäst och fortast tillsammans.

Som exempel på rutiner för att minimera risken för smitta ombord i Viking Lines fartyg kan nämnas markeringar i golvet, begränsat antal passagerare, extra städning och utrop för att påminna passagerarna om att hålla avstånd. Man har även infört takeaway och roomservice för de gäster som vill äta i sin egen hytt istället för i restaurangen. 

– Vi har också tagit fram egen handsprit som vi säljer i våra taxfree-butiker ombord om någon skulle ha glömt det hemma, säger Eleonora Hansi. 

Jan-Thore Thörnroos är förväntansfull inför Viking Cinderellas trafikstart. 

– Det känns skönt att få komma igång och jag känner mig trygg i att det sker på ett säkert sätt. Nu har vi rutiner för alla situationer. Vi kommer också att ha en tvådagars utbildning i smittskydd för vår personal ombord innan vi drar igång trafiken, säger han. 

Även Anders Ekberg ser fram emot trafikstarten.

– Det är jättepositivt. Många har varit hemma länge och vill ut och jobba nu. Att vara till sjöss blir en livsstil och många har som en familj hemma och en ombord. Man blir ett sammansvetsat gäng ombord. Jag tror att väldigt många är jätteglada att få köra igång igen, säger han. 

”Många har varit hemma länge och vill ut och jobba nu”