Viking Line överväger flaggbyte

På bilden: Viking Grace. Foto: Viking Line

Viking Line överväger att flagga svenskt till följd av poststrejken i Finland, uppger rederiets vd för åländska medier.  

Ingen uppgörelse har nåtts i den finländska poststrejken och idag inleds sympatiåtgärder från flera andra fackförbund. Finlands Sjömansunion tar ut sina medlemmar i en sympatiåtgärd som påverkar passagerarfärjor och lastfartyg som seglar under finsk flagg. Flera av Tallink Siljas och Viking Lines passagerarfärjor kommer inte att avgå som planerat.

Baltic Princess, som avgår från Stockholm till Åbo idag, kommer enligt Dagens Nyheter att bli kvar i Åbo och Silja Serenade blir kvar i Helsingfors imorgon om inte konflikten lösts innan dess. 

För Viking Line innebär konflikten att alla måndagens avgångar från Kapellskär till Mariehamn samt kvällsavgången från Stockholm till Åbo stoppas. 

Annons

Svenskflaggade Viking Cinderella påverkas inte av strejken utan seglar som vanligt. 

Enligt uppgifter till Ålands Radio kan det, som en följd av strejken, bli aktuellt för Viking Line att se över flaggen på rederiets fartyg.

– Vill vi att våra kunder inte ska drabbas av något liknande i framtiden kan det bli värt att titta på att variera flaggan på ett annat sätt än hittills, säger Viking Lines vd Jan Hanses till Ålands Radio.  

Även Ålandstidningen rapporterar att Viking Line överväger flaggbyte.

– Vi kommer att titta på det men det är inget beslut vi fattar på en dag. Men det får en naturlig brytpunkt när Viking Glory levereras från Kina och vi måste välja under vilken flagg fartyget ska segla, säger vd Jan Hanses till Ålandstidningen. 

Redareföreningen i Finland påpekar i ett pressmeddelande att den finländska Sjömansunionens sympatistrejk hotar landets utrikeshandel och sjöfart och har betydande effekter på de finska rederierna och konkurrenskraften för den finska flaggan.

Strejken bland de postanställda i Finland inleddes den 11 november.