Viking Line varslar om arbetsbrist

Dagens besked kan innebära att 78 personer på M/S Cinderella sägs upp på grund av arbetsbrist. Foto: Viking Line

Viking Line varslar om arbetsbrist ombord på M/S Cinderella. Enligt rederiet kan 78 personer på Seko sjöfolks avtalsområde komma att sägas upp.

Enligt information som skickats ut till personalen idag, som Sjömannen tagit del av, har rederiet för avsikt att varsla om uppsägning på M/S Cinderella på grund av arbetsbrist. Orsaken är coronavirusläget och att rederiet behöver se över fartygets ombordorganisation för att säkerställa en lönsam verksamhet i framtiden. 

– Det stämmer, säger Lena Marcus, sjöpersonalchef i Viking Line, till Sjömannen. På grund av långvariga effekter av covid-19-pandemin så måste vi sannolikt göra förändringar i organisation och koncept, och om de verkställs så kan det leda till arbetsbrist.

Rederiet uppskattar att cirka 78 personer på Seko sjöfolks avtalsområde kan beröras. 

Annons

– Vi tycker det är jättesynd att behöva göra detta. Samtidigt ser vi att andra rederier har tvingats varsla om uppsägning för betydligt fler. Vi har verkligen försökt hitta lösningar. Men nu har vi kommit till en sådan situation att detta är nödvändigt, säger Lena Marcus. 

Bent Björn-Nielsen, sektionsordförande för Seko i Viking Line, beklagar rederiets besked.

– Det är jättetråkigt. Jag förstår att rederiet måste hålla i stålarna men jag är ändå besviken och faktiskt också förvånad, säger han.

Förhandlingarna med Seko startar den 7 september och innan dess vet den fackliga organisationen varken vilka befattningar eller personer som berörs.

– Det är många ombord som är oroliga efter dagens besked. Min telefon ringer hela tiden men vi vet inte mer just nu. Vi kan bara fortsätta kämpa på, göra vårt bästa för våra medlemmar och försöka få ner antalet uppsägningar, säger Bent Björn-Nielsen.