Bilfartyg räddade 13 sjömän

Undine. Foto Jörg Seyler/faktaomfartyg.se
Annons

Walleniusfartyget Undine räddade i onsdags morse 13 indonesiska sjömän vars fartyg sjunkit utanför Malaysia.

Undine var på väg genom Malackasundet mot Singapore när besättningen ombord upptäckte flytande containrar och såg röksignal från en flotte. Ett par minuter senare upptäcktes personer i flotten och även några som klamrade sig fast vid containrar i vattnet.

– Vi larmade alle man på däck och sjösatte mob-båten, berättar båsen Joachim Harlevi för Sjömannen via mejl. Vi kunde inte ta upp alla på en gång så vi körde fram och tillbaka tre gånger.

13 personer ur det sjunkna fartygets besättning togs ombord på Undine. Två personer saknades.

Annons

– När de kom ombord hade vi förberett med filtar, kläder och mat. Hela insatsen gjordes inom en timme, fortsätter Joachim Harlevi.

Vädret var okej under insatsen, berättar han, men på natten hade det varit kraftig vind. Fartyget sjönk vid 03-tiden så sjömännen hade suttit i flotten i sex timmar.

– Vissa kom direkt från kojen och hade inte ens tid att klä sig, berättar Joachim Harlevi.

– Malacka är hårt trafikerat och vi var de enda som stoppade och hjälpte dem, det är bedrövligt. De hade sett många, många fartyg passera under de sex timmarna.

Efter ett par timmar ombord på Undine hämtades sjömännen av den malaysiska kustbevakningen och Walleniusfartyget kunde fortsätta mot Singapore.

Joachim Harlevi och hans kollegor är glada att ha kunnat hjälpa till.

– Efter att ha drillat och övat med mob-båten i alla år så fick vi nu belöning och hjälpte 13 man till livet. Alla gjorde ett mycket proffsigt utförande här på Undine, säger han.

Wallenius Marine berömmer på sin Facebook-sida besättningen och skriver att de hanterade situationen väldigt professionellt. ”Hela operationen gjordes by the book. Besättningen ombord gjorde sitt yttersta och hjälpte till med kläder, skor och till och med pengar till de räddade sjömännen”.