Wallenius nya fartyg kan få svensk flagg

Wallenius nya fartyg Höegh Chiba döps om till Auto Way och kan komma att bära svensk flagga
Höegh Chiba har köpts av Wallenius Line och kan bli svenskt. Fartyget döps om till Auto Way. Foto: Wallenius Marine

Wallenius nyinköpta biltransportfartyg Höegh Chiba kan komma att flaggas svenskt, enligt Erik Nöklebye, vd på Wallenius Lines.

Wallenius Line utökar sin flotta med biltransportfartyget Chiba, som nyligen köptes av norska Höegh Autoliners. Enligt börsnotis från slutet av februari var prislappen 61 miljoner kronor. Fartyget kommer att levereras i Asien i augusti, det nya namnet blir Auto Way och Wallenius Marine kommer sköta driften.

Fartyget bär nu norsk flagg och det är ännu inte helt klart om man ska flagga om. I så fall ligger Sverige väl till, säger vd på Wallenius Line Erik Nöklebye till Sjömannen:

– Det finns absolut en möjlighet att fartyget blir svenskflaggat, vi har fokus på det nu.  

Annons

– Det finns ett säkerhetsintresse att utöka den svenska fartygsflottan så vi kommer ha en dialog med svenska myndigheter. Om det är möjligt bistår vi gärna bistå med fler svenska roro-fartyg men det är inte klart ännu, säger Erik Nöklebye.

Höegh Chiba är i dag 18 år gammal. Fartyget byggdes i Korea 2006 för Maersk Line och hette då Maersk Welkin. Under 2012 förlängdes det med 19,2 meter efter design av danska arkitektfirman Knud e Hansen och kapaciteten är 6000 CEU (car equivalent units). Mellan 2012 och 2014 hade fartyget namnet Alliance Richmond.