Rederiet Wallenius Wilhelmsen förlänger beslutet att omdirigera sina fartyg runt Godahoppsudden istället för att gå den vanliga vägen via Suezkanalen. Den nya rutten gäller konsekvent framöver, ända till situationen blivit lugnare i Röda havet.
– Skönt, personalen har ju varit jätteorolig för det här, säger Seko sjöfolks ombudsman Björn Jonasson.
Sedan mitten av november har huthirebeller attackerat förbipasserande fartyg vid sundet Bab el-Mandeb, som förbinder Adenviken med Röda havet, i syfte att hindra sjötransporter till Israel under pågående konflikt. Hittills har omkring 25 fartyg attackerats och besättningar har även tagits som gisslan. En USA-ledd multinationell militärkoalition patrullerar området sedan mitten av december för att skydda sjöfarten.
Strax före jul beslutade Wallenius liksom ett tjugotal andra rederier att tillfälligt låta fartygen gå via Godahoppsudden istället, en resa som tar ungefär tio dagar extra. Det fortsatt spända säkerhetsläget i Röda havet med nya attacker på förbipasserande fartyg, gör att Wallenius nu förlänger sitt beslut att omdirigera rutter via Röda havet.
– Vår personals säkerhet är prio ett, säger Peter Jodin, som är säkerhetsansvarig på Wallenius Marine, till Sjömannen:
– Vi får bunkra lite mer på vägen, det är inte mer med det.
Björn Jonasson, sektionordförande för Seko sjöfolks medlemmar ombord på Wallenius, är nöjd över beskedet att omvägen runt Afrika ska gälla tills vidare. Wallenius har ett tiotal svenskflaggade biltransportfartyg som med jämna mellanrum går via Suez och Röda havet, och det är ett 80-tal personer ombord på dessa fartyg som är medlemmar i Seko sjöfolk.
– Ett bra beslut. Det är många hos oss som tar emot det beskedet med tacksamhet, säger han.
Det råder full enighet mellan Wallenius Marine som håller personalen och Wallenius Wilhelmsen som äger fartygen, att prioritera trygghet framför leverans. Ett av deras fartyg som i december var på väg söderut och redan hade kommit in i Röda havet, fick samfälld order att vända när ett annat fartyg utsattes strax söder om dem. Ett direktiv som kostade mycket i både leveranstid och bränsle.
– Förseningar gör ingenting i sådana här fall, personalen är långt viktigare, säger David Hopkins, pressansvarig på Wallenius Wilhelmsen.
Enligt Lasse Kristoffersen, VD och koncernchef på Wallenius Wilhelmsen, har man nära dialog med berörda kunder och intressenter om förändrade eller försenade leveranser.
– Vi fortsätter övervaka situationen noggrant och håller direkt kontakt med myndigheter, branschorgan och alla relevanta motparter, säger han.
I dagsläget har Wallenius Wilhelmsen inga fartyg i eller på väg till området.