Svenskt fartyg instängt efter brokollapsen i Baltimore

Wallenius Wilhelmsens bilfraktfartyg Carmen ligger inlåst bakom bron som kollapsade 26 mars i Baltimore, USA. Foto: Wallenius Wilhelmsen

Efter att ett fraktfartyg körde in i en bropelare rasade den flera kilometer långa bron Francis Scott Key bridge i Baltimore på tisdagsmorgonen. Strax innanför bron ligger Wallenius Wilhelmsens svenskflaggade bilfraktfartyg Carmen, som nu inte komma ut. Flera svenskar arbetar ombord, men ingen har rapporterats skadad.

Olyckan skedde 26 mars vid halvsjutiden svensk tid, när det singaporeflaggade fraktfartyget Dali förlorade styrningen och körde på en bropelare i Baltimores hamn i USA. Bron är flera kilometer lång och hårt trafikerad, och videoklipp på flera sociala medier visar hur den rasade ihop som ett korthus när fartyget krockade med bropelaren.

Flera människor och bilar har hamnat i vattnet och en massiv räddningsinsats pågick ännu många timmar senare, med bland annat kustbevakning, polis och räddningstjänst.

Strax innanför den rasade bron ligger Wallenius Wilhelmsens bilfraktfartyg Carmen vid kaj. Fartyget har 21 besättningsmedlemmar och flera av dem är svenskar. Fartyget är instängt men alla är oskadda, säger Helen Samuelsson, kommunikationschef på Soyagroup /Wallenius:

Annons

– Vad som händer nu med fartyget är oklart. Vi följer utvecklingen och tar ett steg i taget.

På Seko sjöfolk tas nyheten emot med bestörtning.

– Det är fruktansvärt när något sådant här händer. Skönt att ingen hos oss kommit till skada, men man tänker ju på alla som hamnade i vattnet, säger Björn Jonasson som är sektionsordförande på Wallenius Marine.

Sjömannen har försökt nå befälhavaren ombord, som på olycksdagen avböjde en kommentar.

Olyckan inträffade vid 01.30-tiden lokal tid. Den 2,6 kilometer långa bron går över floden Patapsco och har fyra filer för biltrafik.

Fancy Scott Key bridge rasade vid sjutiden svensk tid på tisdagsmorgonen, efter att ett fraktfartyg kört på en av bropelarna. Foto: CNN
Wallenius Wilhelmsens fartyg Carmen ligger vid kaj innanför bron som rasade i Baltimore tidigt på tisdagsmorgonen 26 mars 2024. Fartyget syns som en grön symbol högt upp i bild. Den avlånga gröna fartygssymbolen vid bron i bildens nederkant är det singaporeflaggade fartyget Dali, som krockade med bropelaren. Live-bild från Marinetraffic 26 mars.
Bron som kollapsat, Fancy Scott Key brigde, ligger i Baltimore strax norr om Washington.