Rökförbud, ergonomiska mattor och upphöjda kylar är några av de åtgärder som förbättrat arbetsmiljön i barerna på Silja Galaxy.
Mer finns att göra, men allt går inte att lösa med punktinsatser, enligt fartygets huvudskyddsombud.
Christer Sjökvist har jobbat som bartender på kryssningsfartyg i sammanlagt 20 år. Till Silja Galaxy kom han 2008, samma år som fartyget fick svensk flagg. Sedan dess har han i egenskap av huvudskyddsombud drivit ett stort antal förbättringsinsatser för att skapa en sundare arbetsmiljö och minska skaderisken.
– En av de första åtgärderna i barer-na var att skaffa ergonomiska mattor. Klinkergolven var stenhårda och folk fick problem med fötter och korsryggar, säger han.
Exempel på andra åtgärder som vidtagits är att ersätta hårda magnetlås på kylar och frysar och flytta upp vitvaror till en bekvämare arbetshöjd.
Just ergonomin är ofta ett bekymmer i de trånga barerna med lyft av tunga glasbackar, högt placerade flaskor och lådor i golvhöjd. Christer säger att det fortfarande finns sådant som behöver förbättras, men att allt inte går att lösa med punktinsatser.
– Ska det bli riktigt bra skulle man behöva bygga om helt och hållet och låta barpersonal vara med och designa. Men det finns fortfarande en del vi kan göra själva och just nu håller jag på att fundera över hur belysningen i baren i nattklubben kan bli bättre.
Enligt Christer är en ergonomiskt välfungerande bar indelad i arbetsstationer där allt som behövs finns inom räckhåll och på lagom höjd. Ju färre förflyttningar desto bättre.
– Vi försöker förbereda och plocka fram flaskor och skuren frukt som vi vet att det kommer gå mycket av, säger han.
Den sociala miljön i barerna har både blivit bättre och sämre, menar han. Sett i ett längre perspektiv har personalstyrkan minskat och tempot ökat. Dessutom dricker gästerna mer idag än tidigare och det är fler yngre som storkonsumerar.
Men på senare år har rederiet också vidtagit åtgärder för att dämpa utvecklingen.
– Vi blandar inte starkare drinkar än fyror och efter klockan tolv är det ingen som får shotta eller dricka ren sprit. De flesta gäster accepterar våra regler, men visst blir det diskussioner ibland, säger Christer.
Man har även utökat antalet vaktmän på avgångar som kan bli stökiga och på specialkryssningar får passagerarna handla alkohol i taxfreen först under hemresan. Därmed får man bättre kontroll över konsumtionen ombord.
– De här åtgärderna har fått effekt och det har blivit lugnare, säger Christer. Sedan har förstås rökförbudet inneburit en stor arbetsmiljöförbättring för oss.