Ett jobb på naturens villkor

Adrian Östlund arbetade en säsong på Kinfish som matros och mässman. Något han gärna gör om. "Jag är inte färdig med Svalbard", säger han. Foto: Kimberley Jane

För Adrian Östlund var jobbet som matros och mässman på Kinfish en upplevelse för livet. Mötet med vildmarken, sammanhållningen ombord och känslan av ett bra utfört arbete är erfarenheter att bära med sig länge.

– Jag skulle gärna åka tillbaka en säsong till. Bara att vara där helt på naturens villkor är fantastiskt, säger han.

Klockan började dra sig mot halv två under den ljusa sommarnatten på Svalbard. Endast Adrian och kocken var vakna på Kinfish.

Kanske var det polarnattens stillhet som gav mod att komma fram till fartyget. Kanske var det en svag förnimmelse av mat.

Till sist blev nyfikenheten för stor för isbjörnen. Först några resoluta stötar på sidan av det främmande objektet, sedan några rejäla slick på skrovet.

Annons

– När björnen närmade sig fartyget sprang jag och väckte de andra. Det är en mäktig upplevelse att vara så nära en björn. Jag la särskilt märke till tassarna, det är mycket kraft i dom, berättar Adrian. Jag var med om tre möten med isbjörnar, och kunde se både val och valross under tiden jag arbetade på Kinfish.

Bolaget Northern Expeditions med fartyget Kinfish är en ny aktör inom segmentet natur- och äventyrsresor med fokus på Svalbard. Under sommaren gjorde Adrian sammanlagt fyra vändor som matros och mässman på Kinfish.

Båten har plats för 12 gäster och är 36 meter lång. Storleken gör att Kinfish kan komma nära djur och natur. Ute vid isen, eller vid land. Kinfish byggdes i slutet av 1950-talet och har tidigare bland annat varit verksam som surveyfartyg i nordnorska vatten.

– Båten överträffade allas förväntningar, den skar isen jättebra, säger Adrian. En annan fördel är att Kinfish har stora gemensamma utrymmen där det går att ha hela gruppen samlad. Det blir mer sammanhållning så.

Läs även: Ser framåt efter en lyckad premiärsäsong

Arbetet ombord innebär täta kontakter med passagerarna. Från att ta ut gästerna på expedition med en av fartygets gummi-båtar till att vara med i eftersnacket efter kvällsmaten.

– Jag tycker det är väldigt roligt, jag gillar servicebiten. Och man lär känna de enskilda passagerarna bättre när de är ett tiotal i stället för hundra. Man får en bild av var och en, han vill ha mjölk i kaffet, och hon föredrar te.

Amerikaner, britter och australier var i majoritet på resorna, men det fanns fler nationaliteter representerade på passagerarlistan, berättar Adrian. Mycket beroende på vilken researrangör som salufört resan.

– Passagerarna kom från alla möjliga ställen. Det var kul att se folks reaktioner, under en resa var det en kvinna som såg snö på riktigt för första gången.

En gemensam nämnare mellan gästerna och stora delar av besättningen är ett stort intresse för natur- och djurliv. Gärna i kombination med lite äventyr.

Adrian Östlund lärde känna Robin Dahlgren, delägare i Northern Expeditions och styrman på Kinfish, när de båda två arbetade på Paddanbåtarna i Göteborg.

– Robin har ju jobbat på andra båtar som åker på expeditioner kring Svalbard och jag var sugen på att göra det med. Robin har också pratat i flera år om att han skulle försöka dra igång något eget, berättar Adrian.

Förutom Paddanbåtarna i Göteborg har Adrian tidigare arbetat på Strömmas middagskryssningar. Han har också arbetat som jungman på fartygen på Göta Kanal.

Nu pluggar han till miljöingenjör i Lund med inriktning mot hav och vatten.

– Jag har alltid gillat hav. När jag var liten seglade jag mycket på somrarna. Sedan läste jag till lättmatros på Öckerö seglande gymnasieskola. Så det har rullat på, utbildningen är på fem år så man får se vad som händer.

Men en sak är säker. Den orörda naturen lockar fortfarande.

– Jag är inte färdig med Svalbard än, jag åker gärna tillbaka med Kinfish, går det bara att pussla ihop med plugget så.

 

Läs även: Ser framåt efter lyckad premiärsäsong


Kinfish

  • Survey- och forskningsfartyg. Nu bas för äventyrsresor och naturexpeditioner
  • Passagerarkapacitet: 12 personer, plus två guider
  • Längd: 36 meter
  • Bredd: 7 meter
  • Besättning: Åtta till nio personer.