Hopp och glädje på Sjömanscenter i Kaknäs

Alice Percival från Silja Symphony kastar sig över ribban. Folke Matrosow, ordförande i Siljas klubbsektion, tittar spänt på. Foto: Jörgen Tiger

Kamp, italiensk skönsång och completos, korv a la latinamerika. Klubbsektionen på Silja ordnade grillning i två dagar för de tävlande i Sjöpokalen på Sjöfartsklubben i Kaknäs.

Ribban ligger på 1,05. Den darrar till. Faller. Alice Percival, dansare på Silja Symphony, tar av sig jeansjackan. Hon är fast besluten att ta höjden. Koncentration. Det är nu det gäller, hon hoppar – klarar. Jubel och gratulationer från de övriga nio i sällskapet.

Dagens och gårdagens tävlingar ingår i Sjöpokalen, lagtävlingen i friidrott som arrangerats sedan 1954 av Sjömansservice. Individuella resultat inom grenarna 60 meters löpning, kulstötning samt längd- och höjdhopp (med och utan ansats) sammanställs i en årlig tävling.

Annons

Benny Johansson, timmerman på Silja Symphony, är en veteran i Sjöpokalen. Men han har inte tävlat på 20 år.

– Det var när jag jobbade i Thunbolagen, berättar han. Vi vann ett år med Tidan, och kom både tvåa och trea andra år.

Bara att prata om de tidigare insatserna triggar tävlingsinstinkten. Det märks i ögonen. Och Benny har inga problem att med ett baklänges jämfotahopp komma över både 90 centimeter, 1,00 meter och 1,05 meter i höjdhoppet. Men sedan tar det stopp.

– Man är inte i samma form som för 20 år sedan, säger han. Jag går över en mil per dag i jobbet på Symphony men tydligen räcker inte det.

Med tre shower per dag kommer Alice Percival, dansare på Silja Symhony, förmodligen upp i en liknande steglängd. Men i ett helt annat tempo.

Hon har arbetat ombord i två månader – och stortrivs.

– Det är ett jättefint fartyg med jättebra arbetskamrater, både de andra i showen och de i besättningen.

Tävlingen i dag är ett extra roligt inslag i arbetet, menar hon.

– Det är bra för oss som team att umgås utanför vårt vanliga arbete, att göra något tillsammans, säger hon.

Benny Johansson har jobbat på Silja Line i 15 år. Han är även engagerad i klubbsektionen. Egentligen är det här hans lediga dag. Hade han varit i tjänst skulle han inte ha kunnat vara med.

– Jag gick av idag, men tänkte att jag kunde vara med och dra mitt strå till stacken.

I nästa gren visar Benny sin rutin och teknik. Han dominerar kulstötningen med 10.74 meter som längst – även om Corey Cross med upprepade stötar närmar sig bakifrån.

Även Folke Matrosow, ordförande i klubbsektionen, och Jeanette Ganesjö i klubbsektionen är med under dagarna. Men istället för att tävla bemannar de grillarna och ordnar tillbehör tillsammans med Oskar Lindskog och Joakim Hellmouth, ombudsmän i Seko sjöfolk och Åsa Berntsson på medlemsservice.

I dagarna två har de fixat completos, korv a la latinamerika med tomat- och avokadoröra, rödlök, majo och koriander.

– Det är det bästa sättet att äta korv på, säger Jeanette bestämt.

De tomma faten bevisar att hon har rätt.


Överväldigade av miljön i och kring Sjöfartsklubben Kaknäs, maten och det trevliga umgänget bjöd Trio Croma, Daniele Di Nunzio, Federico Cavarzan och Danilo Dell’Oso, på italiensk sång. Play loud!


 

Vill du veta mer om Sjöfartsklubben Kaknäs? Läs mer på Sjöfartsverkets hemsida för Sjömansservice.