Laglig rätt att välja läkare själv

Bent-Björn Nielsen är sektionsordförande för Seko sjöfolk på Viking Line. Foto: Jörgen Tiger

Sjömän som ska ordna ett nytt läkarintyg för tjänstgöring till sjöss har all rätt att göra det hos valfri godkänd läkare. Vilket också är vanlig förekommande på Viking Line.

Bent Björn-Nielsen, sektionsordförande på Viking Line, sågar rederiets agerande när det gäller Eva Westerholm.

Bent Björn-Nielsen hjälpte och stöttade Eva Westerholm under hennes kamp för att återgå till jobbet.

– Man kan ju fråga sig vad arbetsledningen på ett rederi eller fartyg har för medicinsk kompetens för att bedöma olika läkarintyg, säger han retoriskt. Man kan ju också undra hur objektiva olika rederiers företagshälsovård är när de utför undersökningar.

Men lagtexten är klar. En sjöman ska kunna göra en undersökning av valfri läkare som har rätt att utfärda läkarintyg för sjöfolk.

Annons

När det gäller återkallande av ett godkänt intyg så är det bara Transportstyrelsen som i samråd med Socialstyrelsen som har rätt att göra detta. Blir en sjöman beordrad av arbetsgivaren att genomgå en ny läkarundersökning måste personens hälsa ha försämrats påtagligen sedan förra läkarundersökningen.

Sjömän som väljer att gå till en annan läkare har även rätt att få tillbaka kostnaden för läkarbesöket av sin arbetsgivare.

Enligt Bent Björn-Nielsen brukar vanligtvis hanteringen kring läkarintyg för tjänst till sjöss fungera på Viking Line. Det är sjömannens eget ansvar att han eller hon har ett godkänt läkarintyg och rederiet brukar anslå listor med påminnelser när det är dags att förnya intyget.

– Rederiet ser väl helst att man går till företagshälsovården. Men jag skulle uppskatta att runt hälften av de anställda går till sina egna läkare, och det är inga problem, säger han.

Läs även: Eva fick sitt jobb tillbaka