Lyckad start för ny linje

Kabinvärd Christofer Nordström är nyanställd och gör sin första arbetsdag ombord på HSC Gotlandia under premiärturen mellan Västervik och Visby. Foto Klara Johansson
Annons

Trettio år sedan sist. Dagen före midsommarafton invigde Destination Gotland sin sommarlinje mellan Västervik och Visby.

Den nystartade linjen kompletterar fram till slutet av augusti rederiets övriga linjer, Visby–Nynäshamn och Visby–Oskarshamn.

– Det känns fantastiskt, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland. Senast vi hade trafik här var sommaren 1987 och nu är vi tillbaka trettio år senare.

Turlistan är lagd så att det går att åka mellan Västervik och Visby och tillbaka samma dag.

Annons

– Vi vill locka både Västerviksbor och turister, till exempel tyskar som hyr stuga i Småland, att ta en avstickare till Visby över dagen, säger han.

Linjen trafikeras av snabbfärjan HSC Gotlandia. Färjeläget i Västervik är detsamma som konkurrenten Gotlandsbåten använde förra året. Det rederiet har ingen trafik här i år.

– Vi såg det naturligt att ta upp stafettpinnen och bygga vidare på vad de startade förra året, säger Christer Bruzelius.

Även Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget, är positiv.

– Vi ser fram emot detta. Vi såg att det var uppskattat förra året när ett annat rederi körde. Många tycker att Västervik ligger bättre till än våra andra två hamnar, säger han.

HSC Gotlandias besättning består av 20 personer, hälften inom ombord-service och hälften på däck och i maskin. Färjan har plats för 700 passagerare och 140 personbilar.

Matros Kelly Söderdahl bor i Visby och har hoppat mellan flera av rederiets fartyg. Nu ska han vara på HSC Gotlandia och Västervikslinjen hela sommaren.

En av skillnaderna mellan snabbfärjorna och de övriga är mängden gods, berättar han.

­– Här ombord lastar vi mest personbilar och inte så mycket större gods. Det blir inte heller lika mycket underhållsarbete här. Vi matroser har AT-tillägg och hjälper till med disk och sopor när det behövs, säger han.

“Vi har at-tillägg och hjälper till med disk och sopor när det behövs”

I caféet gör kabinvärd Majid Almubareki sin första arbetsdag ombord.

– Jag har aldrig jobbat på havet förut och vill testa något nytt och annorlunda. Det blir som en familj ombord, det är positivt och känns tryggt, säger han.

Majid Almubareki ser fram emot att jobba en vecka och sedan vara ledig lika länge.

Besättningen bor inte ombord under sina tjänstgöringsveckor. När färjan lägger till i Västervik på kvällen körs de till ett hotell i land, och sover där tills morgonturen går tillbaka mot Visby. Under dagen är de lediga och har möjlighet att vila i rum som rederiet ordnat, och då kör färjan med annan besättning tur och retur till Nynäshamn innan det är dags för kvällsavgången mot Västervik.

Bakom disken till skeppsrestaurangen står kabinvärd Janina Goffe Nyman. Hon har varit på snabbfärjorna på somrarna sedan 1999.

– Jag älskar den här båten! Även om den bara går tre månader på sommaren så är det min favorit, säger hon. Och det är kul att gå en annan rutt och se lite annat.

I år har extra mycket personal nyanställts inför sommaren. Janina Goffe Nyman tycker att det fungerat bra.

– De har fått introduktion och även gått bredvid oss ordinarie under några arbetsdagar.

“Jag älskar den här båten”

Christofer Nordström är en av de nyanställda. Han är kabinvärd och står i butiken ombord. Han ser fram emot både jobbet och ledigheterna.

– Mina föräldrar bor i Visby och min plan är att tillbringa de lediga veckorna hos dem och njuta av sommaren på ön, säger han.

Befälhavare Gunnar Andersson är veteran när det gäller rederiets snabbfärjor. Han började som styrman år 2000 och skulle stanna i fyra månader men är fortfarande kvar. Den nya linjen ser han fram emot.

– I juli är det många som åker med Destination Gotland. Alla avgångar på bra tider blir eftertraktade, så ju fler båtar och hamnar desto bättre, säger han och blickar ut över Västerviks skärgård.