Mer tid för teknikjobbet

Johan Skärkarl hälsar välkommen till Gotlandia II på Falkvarv i centrala Falkenberg. Johan arbetar som reparatör ombord Destination Gotlands snabbfärja. Foto: Jörgen Tiger

Sedan slutet av november ligger HSC Gotlandia II vid varv i Falkenberg. Sjömannen hälsade på för att kolla läget – och höra hur den minimala besättningen klarar omställningen från hektisk trafik till ett tidvis ganska ödsligt fartyg.

Johan Skärkarl, reparatör, möter upp vid Falkvarvs kontor en gråmulen fredag i mitten av januari. Några hundra meter längre bort ligger Gotlandia II förtöjd längs kajen i Ätrans utlopp mot Kattegatt. Den 122 meter långa höghastighetsfärjan är inte ensam vid varvet – men utgör ändå det naturliga blickfånget. Den röda skorstenen med Gotlandsbolagets vita G kan ses långväga. Framförallt från den halländska åns södra sida.

Johan Skärkarl berättar att varvsbesöket är en comeback till Falkenberg. Från 2001 till 2008 gjorde Destination Gotlands snabbfärjor ofta besök på varvet i Falkenberg.

Annons

– Men vi låg inte så länge som vi gör den här gången, säger han. De senaste åren har vi istället varit på varv på Beckholmen vid Djurgården.

Den här gången ska färjan få nya aluminiumhus till alla fyra växellådor. Husen till växellådorna tillverkas av tyska ZF Friedrichshafen som även passar på att gå igenom innehållet. Just nu gapar tomma hål mellan vulkankopplingen och utgående drivaxel i maskinrummet.

­– Jag gick på i tisdags efter att ha varit ledig en längre tid men jag var med när växellådorna monterades ur tidigare i november.

Johan visar runt i maskinrummet. Gotlandia II är bestyckad med fyra 20-cylindriga motorer som driver var sin vattenjet. MAN-motorerna gör att färjan kan köra med en marschhastighet på 29 knop. Gotlandia II är byggd med ett traditionellt stålskrov men överbyggnaden är i viktbesparande aluminium. Fokus på viktbesparing märks även i maskinrummet med exempelvis drivaxlar i kolfiber.

De första dagarna ombord har mest handlat om att städa och tvätta bort olja efter demonteringen av växellådorna, berättar Johan. Men snart kan han börja med det sedvanliga underhållsarbetet.

Johan gillar omväxlingen i att ligga på varv. Det är mer tid för det tekniska arbetet än när färjan är i drift.

– När vi är i trafik finns inte tid till att göra så mycket. Det är mer som att gå vaktgående, säger han. Jag tycker det är roligt med det tekniska arbetet, det är inte så jag lider av att gå till arbetet.

Fredrik Kastman, teknisk chef, och Patrick Björklund, förste fartygsingenjör, kommer ned till maskinrummet för att kolla in vad som är på gång.

”På ett sätt blir det mer socialt när vi ligger här än i Visby”

Besättningen arbetar i ett två-tvåsystem även under tiden på Falkvarv. De är normalt fyra man ombord: teknisk chef, förste ingenjör, elingenjör och reparatör. Det kan jämföras med ett 20-tal besättningsmedlemmar när färjan är i drift. Men alla enas om att tiden på varv är helt okej – och Falkenberg är en bra stad med ett bra varv.

– På ett sätt blir det mer socialt när vi ligger här än i Visby. Vi bor två och två i hus i stan och försöker hitta på en del när vi får tillfälle, säger Johan Skärkarl.

Det kan handla om att gå ut och äta på kvällen, eller simma i badhuset. Bowling är också en favorit – tidigare år hade besättningen en stående utmaning från ett gäng från Industrilackerarna i Falkenberg. I november togs tävlingen upp igen efter nästan tio år. Fler tävlingar följer och innan färjan lämnar varvet i mitten februari gäller det att försvara vandringspriset.

– Vi hittade pokalen här på färjan. Men från början hade vi ett annat pris som försvann på bowlinghallen, berättar Johan.

Vi blir avbrutna i bowlingsnacket av Lasse Hult från Sjömansservice. Han har egentligen gått i pension sedan några år tillbaka men har fortsatt att arbeta halvtid med fartygsbesök i Varberg, Falkenberg och Halmstad.

Inför årsskiftet fick han ett nytt erbjudande om att fortsätta åtminstone ett år till.

– Det var den bästa julklappen. Jag tycker det är alldeles lagom med halvtid, då blir det ju tid över till golfen och lite trädgårdsarbete, säger han.

Förutom att lämna över tidningar vill Lasse även få besättningen att göra nya resultat i Sjöpokalen, en utmaning med fyra grenar – kula, stående längdhopp, stående höjdhopp och 60 meter – som håller på under ett år.

Besättningen på Gotlandia II har tidigare registrerat in resultat för årets upplaga under tiden i Falkenberg.

­– Ni ligger tvåa i tävlingen, avslöjar han. Av två båtar. Men, som jag brukar säga, det viktigaste är inte att vinna utan att vara med.

– Nä, nä. Vi går allt in för vinst, kontrar Johan Skärkarl.

 


HSC Gotlandia II

  • Längd: 122 m
  • Bredd: 16 m
  • Byggd: 2006 av Fincantieri, Italien.
  • Maskineri: Fyra stycken MAN V28/33D med sammanlagt 48 000 hästkrafter, samt tre hjälpmotorer
  • Max fart: 35 knop
  • Kapacitet: 780 passagerare och 160 bilar