“Jag saknar jobbet och kollegorna”

PERMITTERAD. Iris Svanbäck är permit­terad från Viking Cinderella sedan 16 mars. Foto: privat / Viking Line

Iris Svanbäck arbetar i vanliga fall i konferensen på Viking Cinderella. Hon är permitterad sedan 16 mars.

– Det känns konstigt att inte ha sagt hejdå till kollegorna ombord. Det kom så plötsligt, säger hon.  

Iris Svanbäck är trött på att vara hemma. 

– Jag lagar mat och bakar som alla andra. Går promenader med vänner. Man försöker få tiden att gå. Men jag saknar jobbet och kollegorna, säger hon.

Hon klev av Cinderella en fredag i början av mars, hade tagit semester för att gå på ett 50-årskalas. Kalaset blev inställt. På söndagen hörde arbetsgivaren av sig och bad henne ta ut mer semester eftersom många gäster bokat av. Sedan kom korttidspermitteringen. 

Annons

– Det gick jättesnabbt, jag trodde aldrig att detta skulle bli så stort. Det känns tomt och konstigt att inte ha sagt hejdå.

Hon berättar om en kollega som fyllde 60 för någon månad sedan. Hur ledsamt det kändes att inte fira henne ombord.

– Jag ringde runt och samlade in pengar och skickade blommor från oss kollegor, och så bad jag en kollega med fin sångröst att sjunga för henne som fyllde år via Facebook. Något får man ju göra, säger Iris Svanbäck.

De sista turerna innan trafiken med Cinderella ställdes in var passagerarna få. Samma dag som förbudet mot folksamlingar över 500 personer kom skulle artisten Bonnie Tyler spela ombord. 

– Det var över 1000 personer bokade och hon var schyst och lovade att göra två spelningar. Men i slutändan hade vi ändå bara 300–400 passagerare den kvällen. Och sista turen vi körde innan trafiken ställdes in var det 135 passagerare. 135! Vi tar ju 2500. 

“Sista turen vi körde innan trafiken ställdes in var det 135 passagerare”

Informationen från företaget har fungerat bra under permitteringen, tycker Iris Svanbäck. En gång i veckan får alla anställda ett informationsmejl från intendenten ombord. 

– Dessutom hör min närmaste chef av sig ibland för att checka av. Inte för att informera utan mer ett ”hej, hur mår ni?”. Det tycker jag är omtänksamt. 

Informationen från facket är också bra.

– De gör ett fantastiskt jobb och är lätta att nå, tycker hon.  

Iris Svanbäck önskar att det gick att använda tiden hemma för att gå kurser. 

– Jag är ju både valberedare och vice huvudskyddsombud och skulle gärna gå kurser i till exempel arbetsrätt, säger hon.

I skrivande stund är informationen från Viking Line att trafiken återupptas efter 15 juni. Iris Svanbäck har inte sett några detaljplaner för hur verksamheten ska startas upp.

– Hur blir det med buffén? Hur många passagerare får vi ta? Hur många får vi sitta i mässen? Vi som är skyddsombud behöver göra riskanalyser och se över att vi har utrustning som skyddskläder och visir hemma. Det kommer säkert information men jag har inte hört något än. 

“Vi som är skyddsombud behöver göra riskanalyser”

Hon reagerar på hur lite det pratas om sjöfarten i exempelvis TV-nyheter. Allt handlar om flyget och om restauranger som stänger, menar Iris Svanbäck.

– Inte ett ljud om sjöfarten. Jag tycker att både branschen i stort och facket borde sticka ut näsan mer och tala om att sjöfarten finns.

Läs också: “Passagerarna visar hänsyn”