Årets stora stresstest. Så beskrivs Kristi Himmelfärdshelgen på M/S Gotland. Då åker många sommargotlänningar till ön för att öppna upp fritidshusen inför semestern och flera av helgens turer är fullbelagda. Det är ett hårt tryck samtidigt som ett antal säsongsanställda håller på att skolas in.
En av dem är kabinvärden Robin Löfgren. Vi har just lämnat Nynäshamn och det kommer hela tiden fram nya passagerare till honom.
– Visst är det mycket att göra men jag gillar det, säger Robin Löfgren. Jag är uppväxt på bondgård och är van att det händer saker omkring mig.
Robin Löfgren gör sin andra säsong i rederiet. När han kom hit som ny förra sommaren fick han börja jobba mer eller mindre omgående efter den obligatoriska säkerhetsutbildningen. Från i år har rederiet infört nya rutiner för en bättre inskolning och det är rätt väg att gå, tycker han
– Förut blev man bara inslängd och fick börja jobba direkt. En kompis till mig som skulle vara i städet blev lämnad ensam efter bara 15 minuter. I år får alla nya en introduktion. Det är mycket bättre.
All intendenturpersonal på M/S Gotland utom kockar och kallskänkor tjänstgör som kabinvärdar, och kan rotera mellan informationen, restaurangtorget, städet och andra arbetsställen inom avdelningen. Den säsongspersonal som ska arbeta som kabinvärdar får en tre dagar lång introduktion. I grupper om högst tre personer får de med stöd av en handledare lära sig hur avdelningen fungerar. Handledarna jobbar själva i de befattningar som säsongspersonalen skolas in till och har under introduktionen ledigt från sina ordinarie uppgifter. Moa Tolppanen har arbetat i rederiet i fyra år och är en av ett tiotal handledare:
– Hittills har jag bara haft två säsongare, men det har fungerat jättebra, säger hon. Som handledare försöker man ge en bra överblick av vad arbetet handlar om, men detaljerna får de lära sig när de börjar jobba sedan. Det hade varit elakt att gå in på sådant redan under introduktionen, det är mycket nytt att lära sig ändå.
De två första introduktionsdagarna handlar om att sätta sig in i rutiner och arbetsställen. På dag tre genomförs en summering och eventuella kompletteringar av sådant som inte hunnits med innan.
”första veckan på jobbet brukar vara lite ostadig.”
Moa Tolppanen
– Första veckan på jobbet brukar man vara lite ostadig, men sedan kommer man in i det ganska snabbt. Men vi lämnar ingen ny
ensam och det är alltid någon ordinarie kvar när vi går på lunch, säger Moa Tolppanen som den här resan arbetar i informationen.
Under högsäsong mer än fördubblas fartygets servicebesättning, och intendent Marcus Eklund berättar att bemanningen på hans avdelning växer till 440 personer i sommar.
Men även inom driften genomförs förberedelser inför sommarsäsongen, både med bemanning och för att ligga i fas med sådant underhållsarbete som är svårt att hinna med när turtätheten ökar. Nere i maskinavdelningen håller reparatör Jonas Persson på att montera upp nya skåp i ett litet utrymme nedanför en lejdare. Den extra förvaringen behövs när sommarvikarierna kommer ombord, men att hitta en lämplig plats att installera skåpen på har inte varit lätt.
– Man måste tänka till innan man gör nåt sådant här, säger Jonas Persson där han står uppe på en pall för att komma åt att förankra skåpen. Det finns en nödutgång här inne och den får absolut inte blockeras. Man kan heller inte börja borra hur som helst i skotten. Här bakom finns en tank så man måste fästa i spanten.
I maskinavdelningen är rutinerna för introduktion av säsongspersonalen annorlunda jämfört med intendenturen. De flesta som kommer hit har läst en sjöfartsutbildning på Wisbygymnasiet och gjort praktik ombord på något av Destination Gotlands fartyg. Men en introduktion är ändå nödvändig.
– De får gå bredvid en motorman en vecka. Det behövs, det är mycket att lära sig, säger reparatör Tobias Olofsson när vi slagit oss ner vid fikabordet i kontrollrummet.

Jonas Persson instämmer.
– Ja, och sedan behöver de lära sig allting kring säkerheten med livbåtar, brandsäkerhet och sådant. Det är väldigt viktigt att de har koll på säkerheten.
”sommaren är intensiv. det blir fler bilar, fler passagerare, mer last och fler avgångar.”
Morgan Ekdahl
Den gotländska siluetten framträder allt tydligare och överresan börjar närma sig sitt slut. Däcksbesättningen förbereder inför ankomsten och när fartyget passerar stenpiren i Visby hamn finns matroserna Måns Lorén och Morgan Ekdahl framme på backen, redo att förtöja.
– Sommaren är intensiv, säger Morgan Ekdahl som jobbat på Gotlandslinjen i 30 år. Det blir fler bilar, fler passagerare, mer last och fler avgångar.
– Under våren har vi gjort mycket underhåll eftersom det är svårt att hinna sådant när vi går dygnet runt. Det kan också vara lite känsligt att göra vissa saker när vi har passagerare ombord. Som att måla. Det luktar ganska mycket så det försöker vi undvika.
Anlöpet går snabbt och smidigt i det fina försommarvädret och så snart fartyget ligger förtöjd vid kajen beger sig däcksmanskapet till bildäck för lossning och lastning. Trailers och långtradare vinkas av. När däcket är tömt kommer överstyrman Annelie Hamberg med lastlistorna för de fordon som ska med på återresan till fastlandet.
– Vi ska ha in sex trailers här, säger Morgan Ekdahl och pekar mot körfilen längst ut mot styrbordssidan. I dag är det ganska lugnt, det är lite av en mellandag, men i går var det väldigt mycket bilar och vi fick verkligen pussla och använda varenda halvmeter för att få ihop det.

– Ja, men det är det som är roligt, fyller Måns Lorén i. Det är kul när det är mycket att göra och man måste tänka efter.
Längre upp i fartyget håller servicebesättningen på att städa, fylla på i hyllorna och andra förberedelser inför mottagandet av nya passagerare. Kabinvärden Adam Leijon torkar rent de höga ventilerna i försalongen. Han gör sin andra säsong hos Destination Gotland och trivs bra ombord.
– Det är ett jättebra gäng som jobbar här och det går snabbt att lära känna folk. Alla är schyssta och ingen försöker trycka ner andra eller något sådant.
Alla som Sjömannen träffar ombord säger att de trivs, både med jobbet och kollegorna. Att det om fyra år är dags för en ny upphandling av Gotlandstrafiken är inget stort samtalsämne runt fikaborden. Inte heller det faktum att danska Molslinjen i april tillkännagav att de överväger att lägga ett anbud på trafiken, och i skrivande stund är det fortfarande oklart om det blir något anbud från danskarna.
Något som däremot intresserar många är rederiets nyförvärv, M/S Birka Stockholm. Fartyget gick tidigare i kryssningstrafik mellan Sverige och Finland för Eckerökoncernen, men togs ur trafik när pandemin bröt ut. I mars kom beskedet att Gotlandsbolaget blir ny ägare till fartyget. Enligt uppgift på Gotlandsbolagets hemsida kommer Birka Stockholm att trafikera Stockholm, Mariehamn och Visby med fortsatt försäljning av taxfree-varor ombord.
Även om det fortfarande finns många frågetecken kring den kommande Birka-trafiken säger flera på M/S Gotland att de gärna skulle vilja pröva att jobba där. – Jag är helt klart intresserad av att testa Birka, säger reparatör Tobias Olofsson som varit i Gotlandstrafiken i nio år. Det skulle vara kul att pröva något annat än färja. Några problem att bemanna upp henne tror jag inte att det blir. Många verkar intresserade och direkt när det här blev känt blev jag kontaktad av en ålänning som jag seglat med tidigare, som undrade hur han skulle göra för att söka jobb på Birka. Det är kul att rederiet satsar och har idéer.