“Passagerarna visar hänsyn”

Marina Sundberg Larsson och kollegorna i Gotlandstrafiken har seglat som vanligt under den här pandemi-våren, men har infört nya rutiner ombord för att minska risken för eventuell smittspridning. Foto: Klara Johansson

Extra städning, handsprit i alla kassor och mycket färre passagerare än vanligt. För Marina Sundberg Larsson och kollegorna på Destination Gotland är den här våren annorlunda.

– Vi är ett gott gäng ombord och vi kämpar på, men det är klart att det är konstigt. Allt är ju helt upp och ner, säger Marina Sundberg Larsson.

Hon arbetar i restaurangen ombord i Destination Gotlands fartyg. Fram till helt nyligen var hon på M/S Visborg som i dagarna gick upp på varv.

Gotlandstrafiken är igång trots pandemin. M/S Visborg har under våren gått på samma turlista som vanligt men med färre i besättningen.

Annons

– Vi har varit nere på minimibemanning med 17 personer i ombordservice, men eftersom passagerarna är färre så fungerar det bra. Att rederiet drar ner på personal i det här läget är inte konstigt. Vi får turas om att vara lediga och dra vårt strå till stacken, säger hon.

Rutinerna ombord har förändrats sedan pandemin bröt ut. Det finns handsprit på alla toaletter och i alla kassor och det städas mer än vanligt.

– Vi kallar det coronastädning, berättar Marina Sundberg Larsson. Vi torkar av och spritar ledstänger, dörrhandtag och alla ytor som många passagerare tar i till exempel.

Den extra städningen gör att det ibland blir stressigt under hamnuppehållen.

– Vi gör så gott vi kan på tiden som finns. Ibland får passagerare vänta på sina kupéer för att vi ska hinna städa klart, säger hon.

“Vi gör så gott vi kan på tiden som finns”

I restaurangen är vartannat bord avspärrat och stolarna borttagna. Via bokningssystemet ser man även till att passagerarna sprids ut i utrymmet med vilstolar, och i kassorna har man satt upp plastskivor.

– Passagerarna är förstående och visar hänsyn. Jag har hört dem säga till varandra när någon glömmer bort sig och står för nära. Många bokar kupéer, låser in sig och syns inte till på hela resan, säger hon.   

Besättningen ombord försöker också hålla avstånd så gott det går.

– Det är inte helt lätt, vi är ofta tätt inpå varandra, men än så länge har ingen blivit sjuk. 

“Än så länge har ingen blivit sjuk”

Destination Gotland var tidigt ute med åtgärder som markeringar i golvet och att spärra av ytor ombord, säger Marina Sundberg Larsson. Hon tycker att rederiet skött sig bra och gjort vad de kunnat. Förutom att lyssna på myndigheterna har de lyssnat på sina besättningar och den oro som fanns, framför allt i början av pandemin.

– Nu är stämningen lugn ombord. Det rullar på och börjar nästan kännas ”som vanligt”, säger hon.

Passagerarantalet på M/S Visborg under våren har enligt Marina Sundberg Larsson legat på mellan 200 och 300 per resa. Kristihimmelsfärdshelgen hade de 800 passagerare på någon tur, men annars betydligt färre. M/S Visborg kan ta 1650 passagerare.

– I vanliga fall är det full snurr såhär års. I år har vi inga skolresor, inga bussresor, allt ligger på is. Man saknar det yviga med alla skolklasser.

I skrivande stund avvaktar både rederiet och besättningen besked om vad som ska gälla för resor i sommar.

– Just nu vet vi inte om vi ska köra för fullt eller ligga på halvfart som nu, säger Marina Sundberg Larsson. Det är bara att vänta och gilla läget. Det är som det är.

Läs också: “Jag saknar jobbet och kollegorna”