Sjöman blev bankman

17 mars 2020. Sista bilden som togs ombord på Viktor Olof Nederberg innan uppsägningen. Som personalpurser fick han ringa anställda och berätta när M/S Eckerö lades upp. Foto: privat

Viktor Olof Nederberg bytte jobbet i informationen på M/S Eckerö mot arbete på Ålandsbanken i Mariehamn.

(Texten ingår i en serie om året med pandemi. Se länkar till övriga artiklar längre ner)

Viktor Olof Nederberg, eller Von som han kallas, var anställd som huvudkassör och ansvarade för pengar och information ombord på fartyget. Ofta var det hans röst som hördes i högtalarna. ”Mina damer och herrar, välkomna ombord på Eckerö Linjens M/S Eckerö…”. Han vikarierade även som personalpurser. 

I mitten av mars förra året var han ombord som personalpurser. Några dagar tidigare hade M/S Birka lagts upp och nu kom beskedet att även M/S Eckerö skulle läggas upp.

Annons

– Det var jag som ringde merparten av de anställda för att berätta om läget. Då trodde vi alla att vi snart skulle vara i trafik igen. Riktigt så blev det inte, säger han.   

”Då trodde vi att vi snart skulle vara i trafik igen”

I april förra året blev han uppsagd. Fredag 24 juli var hans sista anställningsdag och måndagen därpå började han på banken.

– Jag behövde aldrig kontakta a-kassan vilket var skönt. Jag sökte några jobb, bland annat två på Ålandsbanken, och så fick jag den här tillsvidareanställningen. 

Hans jobb är att hantera bolagshändelser. Sittande framför tre datorskärmar håller han koll på aktier och räntor. 

– Jag har alltid sagt att jag ska jobba på bank om jag slutar på sjön. Nu har jag fått chansen och det är väldigt lärorikt. Jag blev pappa 2019 så det passar ganska bra att jobba i land några år. Vi se vad jag hittar på när man får socialisera med människor igen. Jag kanske går tillbaka ut på sjön någon gång eller gör något annat inom sjöfarten, säger han.

Von är utbildad konceptsäljare och har arbetat till sjöss i runt tio år. Han är uppvuxen i Härnösand och bodde i Stockholm några år innan han hamnade på Åland för kärlekens skull. M/S Eckerö var hans sjunde fartyg. 

– Jag har aldrig varit på ett fartyg med så bra sammanhållning som vi hade där. Jag saknar och tänker en hel del på mina gamla kollegor och vänner från M/S Eckerö. Arbetstiderna med ledigheten saknar jag också. 

”Jag saknar arbetstiderna med ledigheten”

Under pandemin har han saknat att träffa släkt och vänner i Sverige. Hans mamma har knappt fått träffa sitt barnbarn annat än över messenger. Samtidigt försöker han ta det hela med ro. Ingen i hans närhet har varit sjuk och han har ett jobb.

– Jag försöker tackla allt så positivt som möjligt. Man får se det som livserfarenhet. Det är vad det är. Det är mycket tråkigt i samhället just nu och alla har inte haft samma tur som jag.


Läs mer:

Stolt över samarbetet

Långa törnar i Wallenius

Tufft år för HR

”Ringer de så åker jag”

Hanna kör för ICA

Rederier om framtiden

Experten: Var tydliga