I september påbörjade Seko sjöfolks tre traineer sina anställningar. Sanna Kallenberg, Jeanette Ganesjö och Camilla Widman ska under 21 månader utbildas till ombudsmän.
För några veckor sedan var Sanna Kallenberg teamleader i cafeterian och facklig sektionsordförande i färjerederiet Forsea, Jeanette Ganesjö var servitris och huvudskyddsombud i Tallink Silja och Camilla Widman var ordförande för Seko väst.
Nu är de kollegor och ser fram emot att få sätta sig in i rollen som ombudsman. Alla tre brinner för det fackliga arbetet och har som mål att anställas som ombudsmän i Seko sjöfolk när deras projektanställningar som traineer är över.
– Självklart! Det är ambitionen både från vår och organisationens sida, säger Sanna Kallenberg.
Hittills har de tre hunnit gå ett par fackliga utbildningar, satt sig in i nya LAS och fått en genomgång i de olika kollektivavtal som Seko sjöfolks medlemmar arbetar under.
– Det är mycket information att ta in, men nu börjar bitarna falla på plats. När jag satt som ordförande i Forsea skrapade jag på ytan och fokuserade på det som rörde mitt rederi. Nu har jag möjlighet att djupdyka i alla olika avtal och det är jätteroligt, säger Sanna Kallenberg.
För Camilla Widman är sjöfartsbranschen helt ny. Tredje veckan på jobbet fick hon följa med ombudsman Mikael Lindmark på en inflaggningsinspektion ombord på Jutlandia Sea (läs reportaget på sid 8).
– Det var fantastiskt roligt. Jag har inte varit ombord på ett sådant fartyg tidigare och visste inte vad jag skulle förvänta mig, säger hon.
Hon ser fram emot fler arbetsplatsbesök och har en plan för att lära känna branschen bättre.
– Jag hoppas få praktisera en vecka på något fartyg och göra precis samma saker som de som jobbar ombord. Det är viktigt för att vara trovärdig när jag kommer ut på fartygen att jag vet vad jag pratar om. Jag har 20 års erfarenhet som förtroendevald, och bra koll på Sekos övriga åtta branscher, men jag saknar erfarenhet från sjösidan, säger hon.
”vi vill prioritera att vara ute på arbetsplatserna”
Jeanette Ganesjö
Jeanette Ganesjö ser också fram emot arbetsplatsbesök på olika fartyg.
– Jag kommer från Silja Symphony och vet hur saker funkar där. Det ska bli väldigt intressant att se hur andra har det, att få en helhetsbild, säger hon.
Att facket blir mer synligt ute på fartygen är viktigt, menar Jeanette Ganesjö.
– Syns man inte så finns man inte. Vi vill prioritera att vara ute, det är viktigt både för våra medlemmar och för oss, säger hon.
Alla tre ser fram emot att få vara med på fackliga förhandlingar.
– Det ska bli väldigt intressant att följa med olika ombudsmän och se hur de lägger upp det, säger Jeanette Ganesjö och får medhåll av de andra.
– Det finns så många sätt att förhandla på. Det blir spännande att få se olika ombudsmäns teknik och strategi, och utifrån det hitta sin egen stil och känna sig trygg i den, säger Camilla Widman.
”det finns så många sätt att förhandla på”
Camilla Widman
Sanna Kallenberg instämmer.
– Som sektionsordförande kände jag min motpart. Vi hade en arbetsrelation utanför förhandlingsbordet och jag visste ungefär vad jag kunde förvänta mig. Som ombudsman vet du inte det, eftersom du har olika motparter. Då är det viktigt att hitta din egen identitet och veta vad som funkar för dig i förhandlingar, säger hon.
Både hon och Jeanette Ganesjö måste i sin nya roll tänka på att lyfta blicken mer än förr. Uppdraget är inte längre att jobba för det egna rederiets bästa – utan för alla medlemmar i Seko sjöfolk.
– Jag får påminna mig själv om att ”nej, nu gäller det inte bara Forsea”. Det handlar om att distansera sig på rätt sätt, ha ett objektivt perspektiv och titta på hur saker slår för alla. Det här får jag brottas lite med nu i början, säger Sanna Kallenberg.
En annan utmaning är att ställa om till kontorstider. Jeanette Ganesjö är van att arbeta tio dagar i stöten ombord och att kunna ta en tupplur mitt på dagen.
– Förutom det så tycker jag inte att steget är så stort. Visst, jag har gått iland och ändrat livsstil, men jag jobbar fortfarande för sjöfolket, säger hon.
Camilla Widman är politiskt engagerad och sitter i kommunfullmäktige i Göteborg. Hon har också haft flera förtroendeuppdrag kopplade till Seko Väst.
– En del uppdrag har jag fått släppa men några har jag kvar. Jag sitter i styrelsen för Folkets hus i Göteborg, och det behåller jag eftersom Seko sjöfolk har andelar där. Likaså mitt uppdrag inom LO. Politiken har jag också kvar, säger hon.
”Det handlar om att titta på hur saker slår för alla”
Sanna Kallenberg
Den nya trion påpekar att det är bra för organisationen att få in nytt folk som kan se på saker med andra ögon.
– Vi sitter inte fast i gamla vanor och ”så har vi alltid gjort”. Vi börjar från scratch och kan föreslå förändringar. Det är väl en sak som våra medlemmar kan komma att märka framöver, säger Camilla Widman, som svar på frågan hur det kommer att märkas för medlemmarna att hon och kollegorna börjat.
Ett konkret exempel är samarbetet mellan fack och skyddsombud. Där ser Camilla Widman, som kommer från en annan del av Seko, att det kan finnas förbättringspotential.
– Det verkar vara mer uppdelat inom sjöfarten än andra branscher. Skyddet och facket borde enligt mig ha mer samverkan. För mig är det otroligt viktigt att koppla samman dessa två. En facklig fråga blir ofta en arbetsmiljöfråga till sist, och tvärtom, säger Camilla Widman.